Witajcie Kochani :) Dzisiaj mamy dla Was propozycję obiadową na danie ze szparagami. Nie
było jeszcze na naszym blogu szparagów, więc szybko to nadrabiamy.
Szukałyśmy pomysłu na taką potrawę, która będzie łatwa w przygotowaniu i
zasmakuje wszystkim członkom naszych rodzin (a u Basi są oni wybredni, oj
są). Wybór padł na makaron z kurczakiem, zielonymi szparagami i sosem
jogurtowym. Zmieniłyśmy proporcje sosu, bo nie chciałyśmy żeby ociekał
tłuszczem. Dlatego połączyłyśmy śmietanę pół na pół z jogurtem. Sos
jest delikatny i idealnie komponuje się z kurczakiem i szparagami. Do
tego pomidorki koktajlowe, które nadają daniu ładny kolor. Przepis
bazowy znalazłyśmy w książce "Pascal kontra Okrasa". Polecamy.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
podwójna pierś z kurczaka
200g śmietany 18 %
200g jogurtu naturalnego
2 szczypty gałki muszkatołowej
pół pęczka natki pietruszki
200-300g makaronu (najlepiej penne)
ok 15 pomidorków koktajlowych
łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Szparagi umyj i oderwij końcówki - szparagi powinny się łamać w 3/4 długości praktycznie bez problemu. Mniejszy fragment, który oderwiemy wyrzucamy. Wszystkie szparagi zawiąż sznurkiem lub gumką i umieść w dosyć wysokim i wąskim garnku z gotującą się wodą (główki szparagów nie powinny być w niej zanurzone). Gotuj je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po tym czasie odcedź szparagi i zahartuj je zimną wodą.
3. Pierś z kurczaka, umyj, osusz i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło z olejem i podsmaż w nim kurczaka doprawionego wcześniej solą i pieprzem. Gdy kurczak się usmaży wyjmij go na talerz, a do garnka wlej śmietanę oraz jogurt. Dopraw gałką muszkatołową i połową posiekanej natki pietruszki.
4. Szparagi pokrój na trzy części i wrzuć do garnka z sosem. Gdy śmietana delikatnie się zredukuje dodaj do środka kurczaka. Następnie wrzuć wcześniej ugotowany makaron. Na koniec pokrój pomidorki na połówki i wrzuć do garnka, mieszając przy tym wszystko dosyć delikatnie.
5. Całość wymieszaj. Na talerzu posyp pozostałą częścią natki pietruszki.
Nasze oceny:
Basia: Jest to bardzo sycące danie, a z podanych
składników wychodzi naprawdę spora porcja. Jeśli nie zjecie wszystkiego
od razu, nie ma problemu - danie smakuje równie dobrze na zimno. Lubię
je zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Moja ocena: 10/10.
Julka: To moje drugie spotkanie ze szparagami i muszę przyznać, że naprawdę udane. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Moja ocena: 9/10.
ja bym chętnie wciągnęła na kolację :)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić szparagi! Kusicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię makarony, ze szparagami nie jadłam jeszcze:)
OdpowiedzUsuńSuper danie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńW takim zestawieniu makaronu nie jadłam jeszcze, pysznie całość się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNie było szparagów, ale już są, dobra inauguracja (sic!) na koniec sezonu szparagowego.
OdpowiedzUsuńJak zwykle odważnie i z polotem.
Tak tak tak! biorę to w całości. Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńPyszna wersja kurczaka, mniam :)
OdpowiedzUsuńHi, this weekend is fastidious in fvor of me, as this occasion i
OdpowiedzUsuńam reading this greqt educational post herre at my house.
Feel free to visit my weeb page - Tech Updates
Super! Idealny pomysł na szybki obiad ;)
OdpowiedzUsuń